Przekąski z gąski

Zgodnie z przysłowiem “Na świętego Marcina najlepsza gęsina” Instytut Skrzynki zorganizował kolejny konkurs z cyklu “Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego”, do którego mogły zgłaszać się restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, a także koła gospodyń wiejskich czy miłośnicy gotowania.

Fot. Instytut Skrzynki

Tym razem wybierane były najsmaczniejsze przekąski z gąski. O szczegółach mówi Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki:

Zadaniem ekspertów i znawców kulinariów było wybranie spośród niemal 30 zgłoszonych dań tych najlepszych oraz przyznanie certyfikatów.

Pierwsze miejsce i nagrodę w wysokości tysiąca złotych przyznano masarni z Nowego Miasta Lubawskiego za półgęsek, zaś drugie i trzecie miejsce oraz nagrody odpowiednio w wysokości 750 i 500 złotych otrzymały dwie restauracje ze stolicy Wielkopolski za tatar z piersi gęsiej. Wyróżnione zostało także Koło Gospodyń Wiejskich z Trojanowa w gminie Murowana Goślina za galart gęsi oraz tartaletkę z nutą wędzonej gęsi. Mówi organizator konkursu, Jan Babczyszyn:

A dlaczego gęsina trafiła na stół 11 listopada? Jak mówi pewna legenda Św. Marcin chcąc uniknąć przyjęcia godności biskupiej, skrył się w zagrodzie gęsi. Ptaki jednak wydały go, podnosząc raban i głośno gęgając. Stąd Święty Marcin został skojarzony z gęsią i stąd wzięły się powiedzenia “Na św. Marcina najlepsza gęsina” czy “Na św. Marcina gęś do komina”.