Biała z ceryfikatem

Święta wielkanocne już za nieco ponad dwa tygodnie, tymczasem w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej przyznano certyfikaty dla kiełbasy parzonej, która od pięciu już lat, podobnie jak rogal świętomarciński jest zarejestrowana w Unii Europejskiej jako produkt posiadający „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Fot. Instytut Skrzynki – Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego

Oznacza to, że tylko kiełbasa biała produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na dokładnie określonym obszarze geograficznym kraju, czyli w Wielkopolsce ma prawo być nazywana „Kiełbasą Białą Parzoną Wielkopolską”:

Jak dodaje Przemysław Tecław z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie specjał ten znany jest od XIX wieku, gdy był ozdobą stołów zarówno w ziemiańskich dworach, domach mieszczańskich , jak i chłopskich zagrodach:

Certyfikaty otrzymało w sumie ośmiu producentów i zakładów mięsnych z Wielkopolski – m.in. z Komornik, Zbąszynka, Pogorzeli, Granowa, Chojna, Grodziska Wielkopolskiego, Krzywinia i Dopiewa.

RADIO WIELKOPOLSKA - NIEZALEŻNA, NIESIECIOWA, PRYWATNA STACJA RADIOWA
Radio Wielkopolska