Święta wielkanocne już za nieco ponad dwa tygodnie, tymczasem w Wielkopolskiej Izbie Rzemieślniczej przyznano certyfikaty dla kiełbasy parzonej, która od pięciu już lat, podobnie jak rogal świętomarciński jest zarejestrowana w Unii Europejskiej jako produkt posiadający „Chronione Oznaczenie Geograficzne”.

Oznacza to, że tylko kiełbasa biała produkowana zgodnie z precyzyjnie opisaną recepturą i technologią na dokładnie określonym obszarze geograficznym kraju, czyli w Wielkopolsce ma prawo być nazywana „Kiełbasą Białą Parzoną Wielkopolską”:
Jak dodaje Przemysław Tecław z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie specjał ten znany jest od XIX wieku, gdy był ozdobą stołów zarówno w ziemiańskich dworach, domach mieszczańskich , jak i chłopskich zagrodach:
Certyfikaty otrzymało w sumie ośmiu producentów i zakładów mięsnych z Wielkopolski – m.in. z Komornik, Zbąszynka, Pogorzeli, Granowa, Chojna, Grodziska Wielkopolskiego, Krzywinia i Dopiewa.