Cztery osoby nie żyją po zatruciu grzybami

Zmarły już cztery osoby po spożyciu muchomora sromotnikowego. Grzyby kupiono na targowisku we Wrześni oraz od sprzedawców chodzących po domach.

Fot. Pixabay

Najpierw zmarły dwie siostry w wieku 66 i 80 lat. Jak mówi rzecznik wielkopolskiej policji, mł. insp. Andrzej Borowiak to nie jedyne osoby, które zjadły śmiertelnie niebezpieczne grzyby, wśród których były muchomory sromotnikowe.

Policjanci ostrzegają przed zakupem grzybów z niepewnego źródła. Jak zaznacza grzyboznawca, Jerzy Rumiński z wielkopolskiego sanepidu spożycie trujących grzybów powoduje utratę świadomości, bardzo silne bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunkę. Objawy mogą wystąpić nawet 12 godzin po spożyciu, następstwem może być uszkodzenie nerek, przeszczep wątroby a nawet śmierć.

Grzybiarze często mylą gąski z muchomorem zielony, a kanie zwaną sową z czubajką czerwieniejącą.

Jeśli mamy wątpliwości czy grzyby są jadalne warto skorzystać z porad specjalistów w stacji wielkopolskiego sanepidu przy ul. Noskowskiego 23 w Poznania. W dni robocze od 11:00 do 14:00 oraz w soboty między 12 i 16 specjaliści udzielają porad w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów.

Skomentuj wiadomość