Dzień jeża

Są doskonale dostosowanymi przez ewolucję zwierzętami, mogącymi opierać się środowisku, a mimo to znajdują się w Polsce pod ścisłą ochroną, gdyż na ich „kolczaste kulki” czyha wiele niebezpieczeństw. Mowa o jeżach, które mają dziś swoje święto.

Fot. Pixabay

O jeżach warto pamiętać nie tylko 10 listopada, dlatego warto nie zgrabiać wszystkich liści, które są chronieniem dla jeży. Pod ogrodzeniem naszej działki warto zostawić małą dziurkę, która umożliwi migrację zwierząt. Jednym z mitów są jeże niosące na swoim grzbiecie jabłko. Ssaki te nie jedzą owoców. Więcej o jeżach mówi specjalistka do spraw edukacji leśnej, Karolina Prange z Nadleśnictwa Łopuchówko:

Z okazji Dnia Jeża Nadleśnictwo Łopuchówko przygotowało konkurs dla najmłodszych.

– Przygotuj plastikową butelkę, wypełnij ją piaskiem i zakręć zakrętką. Wybierz dary lasu: szyszki sosnowe, świerkowe, wielobarwne liście lub przyprawy kuchenne: kawę, makaron ,ziarna pieprzu , migdały czy drewniane wykałaczki; plastelinę, sznurek jutowy, klej na ciepło, papierowy talerzyk. Pyszczek formujemy bądź z plasteliny, bądź owijamy sznurkiem jutowym i przyklejamy klejem na ciepło pieprzowe albo kawowe oczy. Iglasty korpus stanowią przyklejone na klej na ciepło szyszki sosnowe, świerkowe, kawa bądź makaron, czy powbijane w plastelinę wykałaczki. Tak przygotowanego jeża umieszczamy na papierowym talerzyku pokrytym liśćmi. I już jeżowy przyjaciel gotowy – wyjaśnia Karolina Prange, specjalista ds. edukacji leśnej z Nadleśnictwa Łopuchówko.

Prace można przesyłać na adres e-mail: Karolina.Prange@poznan.lasy.gov.pl.

Skomentuj wiadomość