„Smak pączka”

Tłusty Czwartek coraz bliżej. Jak co roku pojawia się jednak dylemat – z konfiturą, marmoladą czy może jednak z budyniem? Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ogłosił konkurs „Smak pączka”.

Fot. Pixabay

Do kogo jest kierowany konkurs i kto może się zgłosić? Wyjaśnia Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki:

Autorzy najlepszych pączków otrzymają nagrody finansowe w wysokości odpowiednio 500 złotych z zajęcie pierwszego miejsca oraz 300 i 200 zł za pozostałe. Laureaci otrzymają też vouchery do sklepu internetowego oraz wejściówki na imprezy organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego.

Organizatorzy przewidzieli również konkurs dla mieszkańców, którzy mogą będą mogli spróbować i ocenić pączki od lokalnych cukierników. Co trzeba zrobić, by zostać członkiem kapituły konkursowej?

Dodajmy, że cukiernie, piekarnie, obiekty gastronomiczne oraz koła gospodyń wiejskich z całej Wielkopolski mogą zgłaszać się jeszcze tylko do niedzieli, 20 lutego. Formularz zgłoszeniowy wraz z regulaminem dostępne są na stronie internetowej Smaki Powiatu Poznańskiego. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.

Skomentuj wiadomość

Radio Wielkopolska®
Radio Wielkopolska®