Choć w naszym regionie popularny jest śledź w śmietanie podawany z ziemniakami w mundurkach, to w różnych regionach kraju i świata jada się je na różne sposoby. Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ogłosił konkurs „Smak śledzia” dla restauracji z całej Wielkopolski.
O szczegółach mówi Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki:
Zgłoszenia przyjmowane są tylko do niedzieli. Formularz zgłoszeniowy oraz regulamin konkursu dostępne są na stronie internetowej smakipowiatupoznanskiego.pl. A w poniedziałek, 14 marca uczestnicy będą przygotowywać dania konkursowe:
Dla laureatów trzech pierwszych miejsc przygotowano nagrody w wysokości odpowiednio 500, 300 i 200 złotych, a także vouchery do sklepów oferujących porcelanę czy wejściówki na imprezy organizowane przez Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.