Zbliża się 11 listopada. A na Świętego Marcina na wielkopolskich stołach nie może zabraknąć rogali świętomarcińskich, ale również gęsiny. Z tej okazji Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego organizuje dwa konkursy kulinarne.
O szczegółach mówi Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki:
Więcej szczegółów na temat obu konkursów kulinarnych, które organizowane przy współpracy Powiatu Poznańskiego, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska i Polska Akademia Smaku oraz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy można znaleźć na stronie internetowej www.smakipowiatupoznanskiego.pl:
☞ Przekąski z gąski 2022 – ogólnopolski konkurs kulinarny
☞ Konkurs „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” – edycja: „Potrawy z gęsiny”