Smak tatara poszukiwany…

Instytut Skrzynki  zaprasza restauracje oraz inne obiekty gastronomiczne z całej Wielkopolski do udziału w konkursie kulinarnym „Smak tatara”.

Fot. Instytut Skrzynki

O szczegółach mówi Liliana Kubiak z Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego:

Jak przekonują organizatorzy tatar to niekwestionowany król polskich przystawek, choć to Francję uważa się za pioniera w jego przygotowaniu, a za pierwszych twórców – tatarskich wojowników biorących udział w najazdach na Europę. A to właśnie tatar wołowy, z korniszonami, cebulką i żółtkiem jaja kurzego w tradycji kulinarnej naszego kraju, zwłaszcza Wielkopolski, jest jednym ze sztandarowych karnawałowych przysmaków:

Zgłoszenia konkursowe zawierające szczegółowy opis składników i sposobu przygotowania tatarów przyjmowane są do 3 lutego. Więcej informacji na stronie smakipowiatupoznanskiego.pl.

Radio Wielkopolska®
Radio Wielkopolska®