Już za trzy tygodnie święta. Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ogłosił konkurs ” w którym mogą uczestniczyć piekarnie, cukiernie, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne, szczególnie z terenu powiatu poznańskiego.
Uczestnikami mogą być również obywatele z Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce. Kapituła konkursowa składająca się z ekspertów kulinarnych wybierze najlepszy smak bab wielkanocnych, mazurków ale także pasek – tradycyjnych ukraińskich chlebków, które jada się tylko raz do roku – właśnie na Wielkanoc. Rozstrzygnięcie zaplanowano 10 kwietnia:
Jak dodaje Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki na laureatów czekają nagrody finansowe w wysokości pół tysiąca złotych za zajęcie pierwszego miejsca a także odpowiednio 250 zł za 2 miejsce i 100 złotych za trzecie. Zwycięzcy otrzymają również vouchery upoważniające do udziału w wybranej imprezie organizowanej przez Muzeum Narodowe w Szreniawie oraz zestawy upominków do Powiatu Poznańskiego.
Zgłoszenia przyjmowane są do 8 kwietnia, a więcej szczegółów wraz z formularzem zgłoszeniowym dostępne są na stronie internetowej smakipowiatupoznanskiego.pl.