Coraz bliżej święta. Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ogłosił konkurs na przepisy kulinarne „Niepospolite kompozycje kulinarne. Tradycja i współczesność” (edycja: „Potrawy na wigilijnym stole”), do którego mogą zgłosić się mieszkańcy z całej Wielkopolski, a także koła gospodyń wiejskich, restauracje, gospodarstwa agroturystyczne i inne obiekty gastronomiczne.
Jak wyjaśnia Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki konkurs ma na celu dokumentowanie, wyłanianie i promocję najlepszych receptur i przepisów na potrawy regionalne i tradycyjne oraz receptur na przetwory kulinarne z terenu Wielkopolski, a szczególnie powiatu poznańskiego:
Dla zwycięzców konkursu przewidziano nagrody finansowe: pół tysiąca złotych za pierwsze miejsce i odpowiednio 300 i 200 złotych za kolejne. Przewidziano również zestawy upominkowe.
Konkurs został przedłużony do 10 stycznia, a więcej szczegółów można znaleźć na stronie internetowej Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”.
Konkurs odbywa się przy współpracy Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, a patronat honorowy objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.