Po wyborze najsmaczniejszych chlebów, wyrobów piekarniczo-cukierniczych, a także miodu, pączka, piernika i ryby przyszedł czas na wybranie najlepszych smaków owoców, warzyw i przetworów od lokalnych producentów.
O szczegółach mówi Liliana Kubiak z Instytutu Sztuki:
Zgłoszone w konkursie produkty będą walczyć o certyfikat najlepszego produktu w powiecie poznańskim, a także nagrody rzeczowe.
Równocześnie trwa również konkurs na najlepsze nalewki owocowe, ziołowe, korzenne, kwiatowe oraz mieszane, do których mogą zgłaszać się restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i osoby fizyczne z terenu powiatu poznańskiego.
Na zwycięzców czekają nagrody finansowe w wysokości odpowiednio 750 złotych za pierwsze miejsce, 500 zł a drugie i 250 zł za trzecie. Autor najlepszego zestawu 5-ciu nalewek otrzyma Grand Prix – „Smak Tradycji 2021” w wysokości tysiąca złotych.
Zgłoszenia przyjmowane są do 18 września, a więcej szczegółów można znaleźć na stronie internetowej organizatora.. Wydarzenie zostało objęte Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.