Przekąski z gąski

Zbliża się 11 listopada. A na Świętego Marcina na wielkopolskich stołach nie może zabraknąć rogali świętomarcińskich, ale również gęsiny. Z tej okazji Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ogłosił konkurs kulinarny.
Fot. Instytut Skrzynki

O szczegółach mówi zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, Liliana Kubiak:

Uczestnicy tego konkursu muszą do 29 października wysłać zgłoszenie na adres mailowy: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl, w którym opiszą składniki oraz sposób przygotowania dań konkursowych z gęsiną w roli głównej. Następnie członkowie kapituły sprawdzą przesłane karty zgłoszeń pod względem zgodności z regulaminem oraz ocenią merytoryczną zawartość tych zgłoszeń i dokonają ostatecznego wyboru uczestników finału konkursu, który zaplanowano 6 listopada w Dworze Skrzynki.

Więcej szczegółów na temat konkursu kulinarnego „Przekąski z gąski”, który organizowany jest przy współpracy Powiatu Poznańskiego, Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska i Polska Akademia Smaku oraz Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy można znaleźć na stronie internetowej www.smakipowiatupoznanskiego.pl.

Radio Wielkopolska®
Radio Wielkopolska®