W Muzeum Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie rozstrzygnięto trzecią edycję konkursu „Smak Pyry”, zorganizowaną przez Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Jak mówi zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki Liliana Kubiak uczestnicy konkursu przygotowali wariacje dań tradycyjnych z regionu z pyrą w roli głównej:
Pomysłowość uczestników zaskoczyła jury, zwłaszcza, że kapitała konkursowa musiała wybrać najlepsze spośród 36 zgłoszonych dań. Grand Prix i nagrodę finansową w wysokości pół tysiąca złotych otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej gminie Mosina za chleb ziemniaczany oraz ziemniaczane ciasto czekoladowe.
Kolejną nagrodę przyznano dla Koła Gospodyń Wiejskich Czeluścin w gminie Czerniejewo za placki z boczkiem i papryką.
Ponadto Branżowa Szkoła Gastronomiczna I i II Stopnia w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych w Owińskach koło Czerwonaka otrzymała Złotą i Srebrną Pyrę za kartoflankę z dufinkami, czyli kulkami ziemniaczanymi oraz pyrę z gzikiem.