Restauracje, bary i kawiarnie otwarte od poniedziałku

Do powrotu po niemal dwóch miesiącach szykuje się też pilska branża gastronomiczna. Sprawdziliśmy, jak do otwarcia lokali szykują się pilscy restauratorzy.

Fot. Pixabay

Będzie można zauważyć takie różnice jak mniejsza ilość stolików, czy zachęcanie przez obsługę do częstszej dezynfekcji. Uważam, że akurat takie rzeczy mogą tylko i wyłącznie wpłynąć pozytywnie na odbiór przez naszych gości.

Mówi Jarosław Wołowski, pilski restaurator.

Otwarcie barów, restauracji i kawiarni to kolejny krok do odmrażania gospodarki. Jednak czas postoju był prawdziwą próbą dla pilskich przedsiębiorców.

Właściciele chcąc utrzymać firmę, musieli te koszty stałe pokrywać. Niestety przychody, czyli to co zarabialiśmy, utargi w kasie zmalały do 90%, a nawet 95%. Tak naprawdę pracę z 30 osobowej załogi miały 2-3 osoby.

Przypomnijmy, od poniedziałku otwierają się również salony fryzjerskie, kosmetyczne i punkty gastronomiczne w galeriach handlowych.


Skomentuj wiadomość