Uwaga na trujące grzyby

W wielkopolskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby, a wraz z nimi miłośnicy prawdziwków, podgrzybków brunatnych czy maślaków zwyczajnych. Grzybiarze powinni pamiętać, że nie wszystkie grzyby są jadalne, niektóre z nich mogą nawet zabić.

Fot. Pixabay

Spożycie trujących grzybów powoduje utratę świadomości, bardzo silne bóle brzucha, nudności, wymioty i biegunka. Objawy mogą wystąpić nawet 12 godzin po spożyciu, następstwem może być uszkodzenie nerek, przeszczep wątroby a nawet śmierć. Mówi grzyboznawca, Jerzy Rumiński z wielkopolskiego sanepidu:

Grzybiarze często mylą gąski z muchomorem zielonym, a kanię zwaną sową z czubajką czerwieniejącą.

Zebrane zbiory mogą sprawdzić grzyboznawcy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Specjaliści udzielają porad w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów również w siedzibie wielkopolskiego sanepidu przy ul. Noskowskiego 23 w Poznaniu od poniedziałku do piątku w godz. od 11:00 do 14:00 oraz w soboty między 12:00 i 16:00.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *