Uwaga na trujące grzyby

W kalendarzu druga połowa lipca, a w wielkopolskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Grzybiarze powinni pamiętać, że nie wszystkie grzyby są jadalne, niektóre z nich mogą nawet zabić.

Fot. Pixabay

Spożycie trujących grzybów powoduje bardzo silne bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, a w niekiedy utratę świadomości.

Objawy mogą wystąpić nawet 12 godzin po spożyciu, następstwem może być uszkodzenie nerek, przeszczep wątroby a nawet śmierć.

Grzybiarze często mylą gąski z muchomorem zielonym, a kanię zwaną sową z czubajką czerwieniejącą.

Zebrane zbiory mogą sprawdzić grzyboznawcy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Specjaliści udzielają porad w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów również w siedzibie wielkopolskiego sanepidu przy ul. Noskowskiego 23 w Poznaniu.

Skomentuj wiadomość