Powstaje szlak kulinarny „Smak Powiatu Poznańskiego”, czyli sieć rekomendowanych miejsc i wydarzeń związanych z kulturą kulinarną regionu. W niedzielę, podczas dożynek „na Biskupiźnie”, które odbyły się w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie wybrano najsmaczniejsze chleby i wyroby piekarniczo-cukiernicze.
O szczegółach mówi Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki:
Komisja konkursowa zmierzyła się z wyzwaniem degustacji oraz oceny blisko 30 chlebów oraz produktów na bazie chleba. Nie zabrakło też słodkiego akcentu w postaci szneki z glancem oraz chałki. Kapituła doceniła również orzeźwiający smak kwasu chlebowego oraz niezwykły kunszt rzeźby wykonanej z ciasta chlebowego: pary koni zaprzęgniętych do wozu, który przewoził… maślane rogaliki z makiem.
Tytuły Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Chleba” zdobyły piekarnie i cukiernie z Tuczna i Biskupic w gminie Pobiedziska, a także z Murowanej Gośliny i Kobylnicy koło Swarzędza. Nagrodzono także Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk w gminie Komorniki za Chleb Plewiszczanka.
Konkurs „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” organizowany jest cyklicznie podczas tematycznych imprez związanych z produkcją rolno-spożywczą na terenie powiatu poznańskiego. Jego głównym celem jest promocja najlepszych lokalnych produktów i producentów regionu.