Kapituła smaku miała ciężki orzech do zgryzienia: zdegustować i ocenić w kategorii mięsnej m.in. żurki, kiełbasy, szynki i pasztety, zaś w słodkościach: mazurki, baby, serniki i inne świąteczne ciasta. Eksperci z jury uznali poziom konkursu jako bardzo wysoki. W szranki stanęli przedstawiciele branży gastronomicznej, koła gospodyń wiejskiej a także uczniowie szkół gastronomicznych z całej Wielkopolski. Tradycyjnie już konkurs odbył się podczas Jarmarku Wielkanocnego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, wyjątkowego wydarzenia na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”.

W kategorii potrawy mięsne:
Grand Prix – czek o wartości 750,00 zł od Instytutu Skrzynki otrzymał Wiesław Sałkiewicz Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka (Poznań) za Szynkę jagnięcą wędzoną surową
I miejsce ex aequo:
- Magdalena Grobelka z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Żurek wielkanocny
- Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach (gm. Stęszew, powiat poznański) za Polędwiczki wiśniowe
II miejsce: „Kuchnia zmysłów” w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach (gm. Czerwonak, powiat poznański) . Branżowa Szkoła I i II stopnia w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych za Krem chrzanowy z jajkiem przepiórczym z chlebkiem NAN
III miejsce: Jowita Walkowiak z Koła Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” (gm. Dopiewo, powiat poznański) za Tańczącą w dymie
Wyróżnienia otrzymali:
- – Koło Gospodyń Wiejskich w Niesłabinie (gm. Śrem, pow. śremski) za Faszerowany boczek rolowany oraz za Roladę ze schabu
- – Michał Wietrzycki Szef kuchni Restauracji FIGA (Plewiska, gm. Komorniki, powiat poznański) za Polędwiczkę łososiową
- – Marcin Ochotny z Zagrody Szczęśliwych Zwierząt (Białęgi, gm. Murowana Roślina, powiat poznański) za Zapiekany pasztet z kaczki
- – Julia Kasak i Julia Kulińska z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie (pow. złotowski) za Kremowy pasztet z dziczyzny żurawinowy oraz Kremowy pasztet z dziczyzny chrzanowy.
- – Wiesław Sałkiewicz – Gospodarstwo Rolne Hodowla Owiec Zakwalifikowanych do Programu Ochrony Zasobów Genetycznych – Rasa Wrzosówka (Poznań) za Kiełbasę polską
W kategorii Wielkanocne wypieki:
Grand Prix – czek o wartości 750,00 zł od Instytutu Skrzynki otrzymali uczniowie Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu (powiat poznański) za Babkę wielkanocną
I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo (gm. Mosina, powiat poznański) za Paschę waniliową z oskołowym fiutem
II miejsce ex aequo:
- – Marcin Ochotny z Zagrody Szczęśliwych Zwierząt za Gratin z jabłek
- – Restauracja Smaczki Maszki (Baranowo, gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Mazurek pistacjowo-czekoladowy.
III miejsce ex aequo:
- – Koło Gospodyń Wiejskich „Wiatraczanki” w Czerlejnie (gm. Kostrzyn, powiat poznański) za Orzeszki w czekoladzie dubajskiej
- – Magdalena Szymańska z Koła Gospodyń Wiejskich w Pecnej „Piękni i Młodzi” (Pecna, gm. Mosina, powiat poznański) za Wariacje na temat mazurka II.
Wyróżnienia otrzymali:
- – Dorota Kaczmarek z Koła Gospodyń Wiejskich „Równi sobie w Zębowie” (gm. Lwówek, pow. nowotomyski) za Mazurek wielkanocny pistacjowo-topinamburowy
- – Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że hej” z Wysogotowa (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Mazurek Magdy
- – Kawiarnia Cafe reSzka Donata Szymańska (Buk, gm. Buk, powiat poznański) za Tatrę pistacjową z białą czekoladą i malinami
- – Restauracja Smaczki Maszki za Sernik pistacjowo waniliowy
- – Maria Bany – Szadeberg Design TO NIE PIEKARNIA (Wiry, gm. Komorniki, powiat poznański) za Mazurek Mikado.
Laureaci I, II i III miejsca otrzymali zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego, Instytutu Skrzynki oraz Vouchery na dowolną imprezą w roku 2025 w Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Laureaci Grand Prix oraz I miejsca otrzymali zestawy piw od Browaru Szreniawa.
Dodatkowo Kapituła oceniła także zgłoszenia samych Szkół gastronomicznych i w ramach takiego rankingu postanowiła przyznać:
I miejsce: Uczniowie z Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Babkę wielkanocną
II miejsce ex aequo:
- – Magdalena Grobelka z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za żurek wielkanocny
- – „Kuchnia zmysłów” w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach. Branżowa Szkoła I i II stopnia w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych za Krem chrzanowy z jajkiem przepiórczym z chlebkiem NAN
III miejsce: Julia Kasak i Julia Kulińska z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie za Kremowy pasztet z dziczyzny.
Wyróżnienia:
- – Anna Kruszyk z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Bigos z aromatem lasu
- – Julia Kasak i Julia Kulińska z Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego w Złotowie za Kremowy pasztet z dziczyzny żurawinowy
- – Katarzyna Chrobot z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Tort wielkanocny -króliczek z żelką malinową i kremem czekoladowym
- – Zuzanna Kurkiewicz z Zespołu Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za Bezę Pavlova z Lemon Curd, marakują i mango
- – „Kuchnia zmysłów” w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach. Branżowa Szkoła I i II stopnia w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych za Tartę z bezą i musem cytrynowym.
Certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2025” otrzymali:
- – Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” w Mirosławkach za Polędwiczki wiśniowe
- – „Kuchnia zmysłów” w Specjalnym Ośrodku Szkolno-Wychowawczym dla Dzieci Niewidomych im. Synów Pułku w Owińskach. Branżowa Szkoła I i II stopnia w zawodzie kucharz i technik żywienia i usług gastronomicznych za Krem chrzanowy z jajkiem przepiórczym z chlebkiem NAN
- – Jowita Walkowiak z Koła Gospodyń Wiejskich w Konarzewie „Kobiety sukcesu” za Tańcząca w dymie
- – Marcin Ochotny z Zagrody Szczęśliwych Zwierząt za Zapiekany pasztet z kaczki
- – Uczniowie z Zespołu Szkół Nr 1 im. Powstańców Wielkopolskich w Swarzędzu za Babkę wielkanocną
- – Koło Gospodyń Wiejskich Mieczewo za Paschę waniliową z oskołowym fiutem
- – Restauracja Smaczki Maszki za Mazurek pistacjowo-czekoladowy
- – Koło Gospodyń Wiejskich „Wiatraczanki” w Czerlejnie za Orzeszki w czekoladzie dubajskiej
- – Magdalena Szymańska z Kołą Gospodyń Wiejskich w Pecnej „Piękni i Młodzi” za Wariacje na temat mazurka II
- – Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że hej” z Wysogotowa za Mazurek Magdy
- – Kawiarnia Cafe reSzka Donata Szymańska za Kaczkę nadziewaną jabłkami i pomarańczami
- – Karolina Mytko z Kołą Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko (gm. Stęszew, powiat poznański) za Gotowaną babkę wielkanocną
- – Restauracja Figa za Mazurek wielkanocny
- – Maria Bany – Szadeberg Design TO NIE PIEKARNIA za Mazurek Mikado
- – Piekarnia-Cukiernia „Natura” (Kobylnica, gm. Swarzędz, powiat poznański) za Hiszpańską babkę pomarańczową.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród finansowych był Instytut Skrzynki – Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego. Współorganizatorem Konkursu było Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Konkurs odbył się przy współpracy: Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska, KOWR OT Poznań, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna, TOP AGRAR Polska, Stowarzyszenia – Lokalna Grupa Działania „Źródło” oraz Browaru Szreniawa.
Konkurs odbywał się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.






