Uczniowie klas gastronomicznych Zespołu Szkół nr 1 w Swarzędzu wzięli udział w warsztatach kulinarnych, podczas których uczyli się prawidłowego przygotowywania białej kiełbasy, która w Wielkopolsce szczególnie celebrowana jest na świątecznych stołach.
O szczegółach mówi Liliana Kubiak z Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego:
Przyszli kucharze będą mogli niebawem brać udział w praktykach gastronomicznych pod okiem szefa kuchni z wieloletnim doświadczeniem:
Dodajmy, że uczniowie Zespołu Szkół nr 1 przygotowywali Białą Wielkopolską Parzoną, która od 2017 roku posiada unijny certyfikat „Chronione Oznaczenie Geograficzne”. Jak przyznaje Przemysław Tecław z Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie specjał ten znany jest od XIX wieku, gdy był ozdobą stołów zarówno w ziemiańskich dworach, domach mieszczańskich , jak i chłopskich zagrodach:
W skład wielkopolskiej biały kiełbasy parzonej wchodzi mięso z szynek wieprzowych, z czego aż 70% z mięsa chudego. A bogaty aromat tego przysmaku jest za sprawą pieprzu czarnego, który musi być zmielony bezpośrednio przed przygotowaniem farszu.