Olenderska kiełbasa dojrzewająca z dzika oraz jelenia i tradycyjny wypiek Dziad – Obertuch – Przekładaniec to laureaci trzeciej już edycji konkursu kulinarnego „Na wielkanocnym stole”, który skierowany był do kół gospodyń wiejskich, restauracji, lokalnych producentów, cukierni, piekarni, rzemieślników a także uczniów szkół gastronomicznych.
Komisja konkurowała musiała zdegustować i ocenić niemal 90 słodkich wypieków oraz mięsnych potraw, które zostały rozłożone na stołach o łącznej długości 20 metrów. Jednym z członków jury była znana dziennikarka i ekspertka kulinarna oraz zdrowej żywności Katarzyna Bosacka:
W kategorii potrawy mięsne główną nagrodę Grand Prix zdobyła restauracja Olenderskie Smaki – Olandia w Prusimiu w powiecie międzychodzkim za Olenderską kiełbasę dojrzewającą z dzika oraz jelenia. Mówi szef kuchni, Paweł Ludek:
Z kolei w kategorii wielkanocne wypieki Grand Prix zdobyła cukiernia z Wir za dziada Obertucha przekładańca. Pierwsze miejsce przyznano Annie Kruszyk, uczennicy – Zespół Szkół Usługowych w Ostrowie Wielkopolskim za mazurek cytrynowy. Drugie miejsce zdobyła jedna z restauracji w Plewiskach za sernik śmietankowy z solonym kajmakiem. Nagrodzono także Koło Gospodyń Wiejskich Czapury w powiecie poznańskim za mazurek chałwowy.