Aromatyczne pasztety, wykwintne tatary, tradycyjne pączki i chrupiące chruściki – jury konkursu „Przekąski karnawałowe 2025” miało niełatwe zadanie. O miano najlepszej przekąski rywalizowały Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Grand Prix i główną nagrodę zdobyły „Pączunie babuni” przygotowane przez gospodynie z gminy Stęszew
Karnawałowe smaki Wielkopolski podbiły serca jury, które oceniało 31 wyjątkowych przekąsek przygotowanych przez osiem zespołów kół gospodyń wiejskich. Grand Prix zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich „Źródlanki” Tomice i Rybojedzko za „Pączunie babuni”, otrzymując nagrodę finansową Instytutu Skrzynki oraz blender od Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Wśród wytrawnych przekąsek triumfował pasztet grzybowy w galarecie z borówką autorstwa Doroty Kaczmarek z Koła Gospodyń Wiejskich „Równi sobie” w Zębowie. Drugie miejsce przypadło „Źródlankom” za tatar z jelenia, a trzecie „Świteziankom” z Mirosławek za śliwki w boczku. Wyróżnienia przyznano między innymi za kanapeczki ze smarowidłem z gęsi, pasztet z królika i setę z galaretą.
W kategorii słodkich przysmaków najlepsze okazały się „Pączki od Miły” przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek. Drugie miejsce zajęły ptysie z kremem z masła orzechowego i solonymi orzeszkami, a trzecie – pączki z powidłami śliwkowymi i aronią. Wyróżnienia trafiły do autorek piwnych chruścików, róż karnawałowych oraz róży z kremem różanym.
Certyfikat „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” otrzymały między innymi zespoły z Mirosławek, Kamionek i Konarzewa, a także Dorota Kubiak i Marzena Matelska z Koła Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej. Organizatorem konkursu był Instytut Skrzynki, a w wydarzeniu uczestniczyły liczne organizacje wspierające regionalne kulinaria.