Przy współpracy Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ukazała się książka „Tradycje kulinarne Polski”, w której znalazły się przepisy i zdjęcia na tradycyjne wielkopolskie przysmaki takie jak kaczkę z pyzami, pyrę z gzikiem oraz zupę parzybrodę.
Jak zaznacza zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, Liliana Kubiak w publikacji znajdziemy również informacje o znaczeniu dyplomacji kulinarnej:
Bezpłatny e-book pobrać można ze strony internetowej Fundacji Bunkatura. A dzięki wsparciu m.in. Instytutu Skrzynki książka ukazała się również w wersji drukowanej. Półtora tysiąca egzemplarzy trafi do bibliotek i instytucji kultury w małych miejscowościach.
Egzemplarze przeznaczone dla obszaru Wielkopolski można otrzymać można za pośrednictwem Instytutu Skrzynki.