Ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich wzięło udział w finale konkursu „Tarcia chrzanu w Chrzanie – Wielkopolskie Tradycje Wielkanocne” organizowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego.
W konkursie w Chrzanie, w gminie Żerków, w powiecie jarocińskim udział wzięło ponad 100 Kół Gospodyń Wiejskich, które specjalnie na tą okazję przygotowały dania wielkanocne w ramach konkursu na najlepszą potrawę z chrzanem. Nie zabrakło także innych specjałów Wielkanocnych, czerpiących z lokalnego dorobku i tradycji i obecnych na stołach podczas świąt. Odwiedzający wydarzenie mogli odwiedzić świąteczne stoiska i skosztować przysmaków przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski:
Jak dodaje wicemarszałek województwa wielkopolskiego Krzysztof Grabowski niemal na każdym wielkanocnym stole gości biała kiełbasa z chrzanem. Dlatego właśnie główną ideą organizowanego konkursu była popularyzacja chrzanu jako dodatku do wielu potraw, ale także zebranie i udokumentowanie lokalnych tradycji kulinarnych:
Dodajmy, że w konkursie tarcia chrzanu na czas zwyciężyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Orzechowianki” z gminy Miłosław, którym w ciągu regulaminowych 3 minut udało utrzeć się ponad pół kilograma, a dokładnie 625 gramów chrzanu, tym samym ustanawiając nowy rekord.
Z kolei za najlepszą potrawę z chrzanem uznano „Pierogi z dziczyzną w sosie chrzanowym„, które przygotowało Koło Gospodyń Wiejskich w Augustynowie w gminie Zagórów. Drugie miejsce przyznano dla „Marynowanego królika w sosie-żurawinowo chrzanowym„, autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich „Kołaczkowianki” w Kołaczkowie, a trzecie miejsce zajęły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Będziechowie (gm. Kawęczyn) za „Chrzan chrzanem przejadany„.
Laureaci trzech pierwszych miejsc w obu kategoriach potraw otrzymali nagrody finansowe w wysokości odpowiednio od półtora do tysiąca złotych. Ponadto komisja konkursowa przyznała 40 wyróżnień z nagrodami finansowymi po 500 zł.