Uwaga na trujące grzyby

W wielkopolskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby, a wraz z nimi miłośnicy prawdziwków, podgrzybków brunatnych czy maślaków zwyczajnych. Grzybiarze powinni pamiętać, że nie wszystkie grzyby są jadalne, niektóre z nich mogą nawet zabić.
Fot. Pixabay

Spożycie trujących grzybów powoduje bardzo silne bóle brzucha, nudności, wymioty, biegunkę, a w niekiedy utratę świadomości. Objawy mogą wystąpić nawet 12 godzin po spożyciu, następstwem może być uszkodzenie nerek, przeszczep wątroby a nawet śmierć. Mówi grzyboznawca, Jerzy Rumiński z wielkopolskiego sanepidu:

Grzybiarze często mylą gąski z muchomorem zielonym, a kanię zwaną sową z czubajką czerwieniejącą.

Zebrane zbiory mogą sprawdzić grzyboznawcy w stacjach sanitarno-epidemiologicznych. Specjaliści udzielają porad w zakresie określania przynależności gatunkowej grzybów również grzybów w biurze wielkopolskiego sanepidu przy ul. Libelta 36 w Poznaniu (pokój 113) od poniedziałku do piątku w godz. od 7:25 do 15:00.

Radio Wielkopolska®
Radio Wielkopolska®