Ciasto drożdżowe z truskawkami bądź śliwkami, młode ziemniaki z mizerią czy orzeźwiające kompoty – z tym kojarzą się smaki lata. Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ogłosił konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich i gospodarstw agroturystycznych z całej Wielkopolski.
O szczegółach mówi zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki, Liliana Kubiak:
Na laureatów czekają nagrody w trzech kategoriach, w tym nagroda pieniężna w wysokości 300 złotych, a także vouchery na wybraną imprezę w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, zestawy upominków od Powiatu Poznańskiego oraz inne nagrody rzeczowe:
Do konkursu można zgłaszać przekąski, wypiek, desery oraz napoje, które są dostępne w sezonowej ofercie zgłaszających tj. na stoiskach podczas festynów, jarmarków, na targowiskach, a także podczas ważnych imprez i wydarzeń okolicznościowych. W przypadku gospodarstw agroturystycznych są też dostępne w sezonowym menu tych obiektów:
Koła gospodyń wiejskich oraz gospodarstwa agroturystyczne z całej Wielkopolski mogą zgłaszać się do konkursu „Smaki na lato” do 6 lipca. Więcej szczegółów, regulamin oraz formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie internetowej smakipowiatupoznanskiego.pl.