Bez kategorii

Wybrano najlepsze dania z pyry i z kapusty

Po najsmaczniejszych chlebach i wyrobach piekarniczo-cukierniczych, a także najlepszych pączkach, miodach i nalewkach przyszedł czas na wybranie najlepszych dań z […]

Bez kategorii

Czerwonak zachęca do noszenia odblasków

„Gmina Czerwonak nosi odblaski” – to hasło akcji mającej na celu poprawienie bezpieczeństwa pieszych, rowerzystów i motocyklistów.

Bez kategorii

Czerwonak zachęca do noszenia odblasków

„Gmina Czerwonak nosi odblaski” – to hasło akcji mającej na celu poprawienie bezpieczeństwa pieszych, rowerzystów i motocyklistów.

Bez kategorii

„Śladami rodziny von Treskowów”

W Centrum Kultury i Rekreacji w Koziegłowach można oglądać wystawę poświęconą rodzinie von Treskowów, która w ciągu swojej blisko 150-letniej […]

Bez kategorii

„Śladami rodziny von Treskowów”

W Centrum Kultury i Rekreacji w Koziegłowach można oglądać wystawę poświęconą rodzinie von Treskowów, która w ciągu swojej blisko 150-letniej […]

Bez kategorii

Wybrano Wielkopolskich Rolników Roku

Podczas uroczystej gali, która odbyła się w Sali Ziemi na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich wręczono statuetkę Siewcy Roku oraz nagrodę […]

Wybrano najlepsze dania z pyry i z kapusty

Po najsmaczniejszych chlebach i wyrobach piekarniczo-cukierniczych, a także najlepszych pączkach, miodach i nalewkach przyszedł czas na wybranie najlepszych dań z pyry i z kapusty.   Podczas tegorocznej odsłony Smaków Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich Kapituła Konkursowa przyznała aż 10 certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – w kategorii Smak Kapusty: Jak dodaje Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki wśród zgłoszonych dań z kapusty była kirgijska zupa „Langman klasyczny” z kapustą pekińską. Z kolei w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie wybrano najlepsze smaki pyry powiatu poznańskiego. Kapituła Konkursowa zwróciła uwagę na smak szarych klusek, pierogów, sałatek ziemniaczanych oraz placków ziemniaczanych z cukinią, choć królowała pyra z gzikiem. Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry” otrzymała m.in. faszerowana pyra przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk. Wśród nagrodzonych dań znalazły się m.in. sałatka ziemniaczana z serem żółtym sporządzona przez Klaudię Wiśniewską z gminy Komorniki czy tartinki ziemniaczane ze śledziem od Haliny Poprawa z Lubonia.

Pobrano 417 próbek wody – przekroczenia mikrobiologiczne w 13 kąpieliskach

Pomimo, że pogoda już od kilku tygodni nie pozwalała na letnie plażowanie, to sezon kąpieliskowy oficjalnie zakończył się we wrześniu. Wielkopolski sanepid podsumował tegoroczny sezon na kąpieliskach, których w tym roku liczba zwiększyła się o 10. Tego lata w Wielkopolsce działało 96 takich miejsc.

Pobrano 417 próbek wody – przekroczenia mikrobiologiczne w 13 kąpieliskach

Pomimo, że pogoda już od kilku tygodni nie pozwalała na letnie plażowanie, to sezon kąpieliskowy oficjalnie zakończył się we wrześniu. Wielkopolski sanepid podsumował tegoroczny sezon na kąpieliskach, których w tym roku liczba zwiększyła się o 10. Tego lata w Wielkopolsce działało 96 takich miejsc.

Radio Wielkopolska®
Radio Wielkopolska®