„Na wigilijnym stole” – ogłoszono konkurs kulinarny dla kół gospodyń wiejskich, gospodarstw i Ukraińców

Do świąt Bożego Narodzenia pozostał miesiąc. Niebawem rozpocznie się wypiekanie pierników i przygotowywanie świątecznych przysmaków. Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego ogłosił konkurs kulinarny „Na wigilijnym stole”.
Fot. Pixabay

Pierniki, zupy i przekąski wigilijne oraz wielkopolskie wina pod choinkę – w takich kategoriach do 7 grudnia włącznie zgłaszać można świąteczne przysmaki w konkursie „Na wigilijnym stole 2023”. Mogą w nim uczestniczyć koła gospodyń wiejskich, restauracje, cukiernie, piekarnie, gospodarstwa agroturystyczne, koncesjonowani producenci win, inne obiekty gastronomiczne oraz szkoły gastronomiczne z Wielkopolski, a także obywatele Ukrainy przebywający czasowo w Wielkopolsce.

W świątecznym konkursie kulinarnym przyznawane będą nagrody Grand Prix w czterech kategoriach w wysokości pół tysiąca złotych.

– Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do czwartku, 7 grudnia włącznie. Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 10 grudnia w godz. 10.00-12.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres: Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie; ul. Dworcowa 5, 62-052 Szreniawa / Komorniki z dopiskiem: KONKURS „NA WIGILIJNYM STOLE” – wyjaśnia Liliana Kubiak, zastępca dyrektora Instytutu Skrzynki.

Każdy uczestnik może zgłosić maksymalnie 3 rodzaje potraw i 3 rodzaje wypieków.

Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych, a dodatkowo pierniki oceniać będzie Kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego Najmłodsi smakosze przyznają trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”. W każdej z trzech kategorii zostanie przyznane Grand Prix w wysokości 500 złotych. Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsca w każdej z kategorii oraz certyfikaty za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023 wyróżnionym daniom i wypiekom z powiatu poznańskiego. Na laureatów czekają też wejściówki na wybrane wydarzenie organizowane przez Muzeum Narodowe w Szreniawie oraz upominki od Instytutu Skrzynki i Powiatu Poznańskiegozapowiada Liliana Kubiak.

Zgłoszenia w konkursie przyjmowane są do 7 grudnia włącznie, a więcej szczegółów na stronie internetowej smakipowiatupoznanskiego.pl.

Radio Wielkopolska®
Radio Wielkopolska®