Promocja lokalnej kultury i tradycji, regionalnych produktów oraz przepisów na lokalne potrawy – to główne cele konkursu „Produkty regionalne w wielkopolskiej kuchni” adresowanego do Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski.
O szczegółach mówi Norbert Kowalski, rzecznik Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego:
W ramach konkursu zostaną wyłonione najlepsze Koła Gospodyń Wiejskich, których działalność przyczynia się do kultywowania dziedzictwa kulinarnego Wielkopolski. Zwycięzcy oraz wyróżnieni otrzymają nagrody rzeczowe.
Zgłoszenia przyjmowane są do 16 sierpnia, a więcej informacji udzielają pracownicy Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego pod numerem telefonu 61 8 630 418. Szczegóły również na stronie internetowej wodr.poznan.pl.
Konkurs „Produkty regionalne w wielkopolskiej kuchni” został objęty patronatem honorowym przez wojewodę wielkopolskiego Michała Zielińskiego.