Bez kategorii

Spotkanie z mistrzem olimpijskim

O ścieżkach swojej sportowej kariery, o pasji i determinacji, o pokonywaniu przeciwności, sukcesach i porażkach opowie w środowy wieczór tegoroczny […]

Bez kategorii

Spotkanie z mistrzem olimpijskim

O ścieżkach swojej sportowej kariery, o pasji i determinacji, o pokonywaniu przeciwności, sukcesach i porażkach opowie w środowy wieczór tegoroczny […]

default img
Bez kategorii

Trzcianka: Powstaje plan zrównoważonej mobilności

Powstaje plan zrównoważonej mobilności gminy Trzcianka – jego głównym celem jest poprawa warunków przemieszczania mieszkańców między miejscowościami. Co więcej, dokument […]

default img
Bez kategorii

Trzcianka: Powstaje plan zrównoważonej mobilności

Powstaje plan zrównoważonej mobilności gminy Trzcianka – jego głównym celem jest poprawa warunków przemieszczania mieszkańców między miejscowościami. Co więcej, dokument […]

default img
Bez kategorii

Sołtys Rychlika wyróżniony!

Za nami 19. edycja konkursu Sołtys Roku — jego głównym celem jest docenienie wkładu najbardziej aktywnych sołtysów w rozwój wsi. […]

default img
Bez kategorii

Sołtys Rychlika wyróżniony!

Za nami 19. edycja konkursu Sołtys Roku — jego głównym celem jest docenienie wkładu najbardziej aktywnych sołtysów w rozwój wsi. […]

Bez kategorii

Wybrano najlepsze dania z pyry i z kapusty

Po najsmaczniejszych chlebach i wyrobach piekarniczo-cukierniczych, a także najlepszych pączkach, miodach i nalewkach przyszedł czas na wybranie najlepszych dań z […]

Smaki Regionu-Dzień Chleba na targowisku w Pile [zdjęcia i relacja]

Ekologicznie, naturalnie i zdrowo – tak było w Pile podczas pikniku „Smaki Regionu – Dzień Chleba”. Spółka Tarpil, która zarządza targowiskami na terenie Piły, już po raz piąty zorganizowała piknik promujący lokalnych producentów żywności. Była okazja aby sprawdzić jak smakuje prawdziwy chleb, wyroby wędliniarskie, sery i miody wytwarzane w okolicy Piły. Mówi Andrzej Gabryelów, prezes Tarpilu. Każdy z wystawców otrzymał od organizatorów pamiątkowy dyplom, natomiast puchar za najciekawszą ofertę jury wręczyło Kamilowi Karczewskiemu, właścicielowi sklepu ze zdrową żywnością. Z kolei na stoisku przygotowanym przez pszczelarzy można było przebierać m.in. w różnych rodzajach miodów. Równie mocno oblegane było stoisko pracowni „Tata gra i wędzi”. Jej właściciel, Miłosz Klawa, przygotował m.in. wędzone serki typu włoskiego z przyprawami oraz różne rodzaje wędlin. Jeżeli ktoś szukał koziego sera lub mleka, również nie wrócił z targowiska z pustymi rękami. Na pikniku „Smaki Regionu – Dzień Chleba” obowiązkowo „zameldował się” Wujek Hubert ze swoją bogatą, domową spiżarnią. Oczywiście podczas wydarzenia nie mogło zabraknąć propozycji dla łasuchów. Podczas pikniku była też okazja do wysłuchania wierszy o chlebie, czytanych przez uczniów Centrum Kształcenia Nauka oraz do zaszczepienia się przeciwko Covid 19. Z jednodawkowej szczepionki Johnson&Johnson skorzystało ok. 35 osób. Patronem pikniku „Smaki Regionu – Dzień Chleba” było Radio Wielkopolska.

Spotkanie z mistrzem olimpijskim

O ścieżkach swojej sportowej kariery, o pasji i determinacji, o pokonywaniu przeciwności, sukcesach i porażkach opowie w środowy wieczór tegoroczny brązowy medalista Igrzysk Olimpijskich w Tokio, Tadeusz Michalik. Na spotkanie z olimpijczykiem zaprasza Centrum Rozwoju Kultury Fizycznej Akwen w Czerwonaku.

Spotkanie z mistrzem olimpijskim

O ścieżkach swojej sportowej kariery, o pasji i determinacji, o pokonywaniu przeciwności, sukcesach i porażkach opowie w środowy wieczór tegoroczny brązowy medalista Igrzysk Olimpijskich w Tokio, Tadeusz Michalik. Na spotkanie z olimpijczykiem zaprasza Centrum Rozwoju Kultury Fizycznej Akwen w Czerwonaku.

Trzcianka: Powstaje plan zrównoważonej mobilności

Powstaje plan zrównoważonej mobilności gminy Trzcianka – jego głównym celem jest poprawa warunków przemieszczania mieszkańców między miejscowościami. Co więcej, dokument ma usprawnić realizację nowych inwestycji w zakresie transportu na terenie gminy Trzcianka. O szczegółach mówi burmistrz Trzcianki, Krzysztof Jaworski. Władze Trzcianki zakładają, że wprowadzenie planu zrównoważonej mobilności przyniesie liczne korzyści dla miasta i jego dla mieszkańców. Obecnie trwają konsultacje społeczne, dotyczące ostatecznego kształtu strategii. Plan zrównoważonej mobilności gminy Trzcianka ma zostać uchwalony pod koniec listopada.

Trzcianka: Powstaje plan zrównoważonej mobilności

Powstaje plan zrównoważonej mobilności gminy Trzcianka – jego głównym celem jest poprawa warunków przemieszczania mieszkańców między miejscowościami. Co więcej, dokument ma usprawnić realizację nowych inwestycji w zakresie transportu na terenie gminy Trzcianka. O szczegółach mówi burmistrz Trzcianki, Krzysztof Jaworski. Władze Trzcianki zakładają, że wprowadzenie planu zrównoważonej mobilności przyniesie liczne korzyści dla miasta i jego dla mieszkańców. Obecnie trwają konsultacje społeczne, dotyczące ostatecznego kształtu strategii. Plan zrównoważonej mobilności gminy Trzcianka ma zostać uchwalony pod koniec listopada.

Sołtys Rychlika wyróżniony!

Za nami 19. edycja konkursu Sołtys Roku — jego głównym celem jest docenienie wkładu najbardziej aktywnych sołtysów w rozwój wsi. Laureaci wzięli udział w uroczystej gali zorganizowanej w gmachu Senatu Rzeczypospolitej Polskiej. Wśród nagrodzonych znalazł się sołtys Rychlika koło Trzcianki, Jacek Warnkowski. Jak zareagował na wyróżnienie? Włodarz Rychlika przyznał, że jego praca jest wymagająca, ale za to bardzo ciekawa. Jak zatem być dobrym sołtysem? Dodajmy jeszcze, że tytułem Sołtysa Roku w skali kraju wyróżniono 10 osób. Przyznano również specjalną nagrodę za najdłuższe pełnienie funkcji sołtysa.

Sołtys Rychlika wyróżniony!

Za nami 19. edycja konkursu Sołtys Roku — jego głównym celem jest docenienie wkładu najbardziej aktywnych sołtysów w rozwój wsi. Laureaci wzięli udział w uroczystej gali zorganizowanej w gmachu Senatu Rzeczypospolitej Polskiej. Wśród nagrodzonych znalazł się sołtys Rychlika koło Trzcianki, Jacek Warnkowski. Jak zareagował na wyróżnienie? Włodarz Rychlika przyznał, że jego praca jest wymagająca, ale za to bardzo ciekawa. Jak zatem być dobrym sołtysem? Dodajmy jeszcze, że tytułem Sołtysa Roku w skali kraju wyróżniono 10 osób. Przyznano również specjalną nagrodę za najdłuższe pełnienie funkcji sołtysa.

Wybrano najlepsze dania z pyry i z kapusty

Po najsmaczniejszych chlebach i wyrobach piekarniczo-cukierniczych, a także najlepszych pączkach, miodach i nalewkach przyszedł czas na wybranie najlepszych dań z pyry i z kapusty.   Podczas tegorocznej odsłony Smaków Regionów na Międzynarodowych Targach Poznańskich Kapituła Konkursowa przyznała aż 10 certyfikatów za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – w kategorii Smak Kapusty: Jak dodaje Liliana Kubiak z Instytutu Skrzynki wśród zgłoszonych dań z kapusty była kirgijska zupa „Langman klasyczny” z kapustą pekińską. Z kolei w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie wybrano najlepsze smaki pyry powiatu poznańskiego. Kapituła Konkursowa zwróciła uwagę na smak szarych klusek, pierogów, sałatek ziemniaczanych oraz placków ziemniaczanych z cukinią, choć królowała pyra z gzikiem. Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2021 – Smak Pyry” otrzymała m.in. faszerowana pyra przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Plewisk. Wśród nagrodzonych dań znalazły się m.in. sałatka ziemniaczana z serem żółtym sporządzona przez Klaudię Wiśniewską z gminy Komorniki czy tartinki ziemniaczane ze śledziem od Haliny Poprawa z Lubonia.

Radio Wielkopolska®
Radio Wielkopolska®