Jak wigilijna kapusta to z Kościerzyna Wielkiego, a jak karp to z Nowej Wsi Ujskiej. Wigilijne potrawy Kół Gospodyń Wiejskich z Kościerzyna Wielkiego i Nowej Wsi Ujskiej z powiatu pilskiego okazały się najlepsze w konkursie „Kulinarna Krajna”. Jego finał odbył się w Szydłowie. Jury oceniało m.in. smak i pomysłowość przygotowanej potrawy, dekoracje i estetykę nakrycia stołu oraz opis słowny przepisu i historii potrawy. Pierwsze miejsce zdobyła wigilijna kapusta przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kościerzyna Wielkiego. Jaki ją przygotować? Mówi zastępczyni przewodniczącej Koła Bożena Modrak. Jury oczarował także karp smażony w migdałach przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nowej Wsi Ujskiej. Jeżeli ktoś ma jeszcze wątpliwości jak powinien smakować wigilijny karp, to koniecznie powinien sprawdzić ten przepis. Mówiła Alicja Hajt, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Nowej Wsi Ujskiej. KGW w Nowej Wsi Ujskiej ma długą i boagatą historię. Okrągłe 70 urodziny obchodziło w 2018 roku. Należy do niego ok. 100 mieszkanek Nowej Wsi Ujskiej, a także Ujścia i Piły. Przy KGW w Nowej Wsi Ujskiej działa także zespół śpiewaczy „Kasztelanki”, który często koncertuje i uświetnia swoim śpiewem również wydarzenia sakralne. Trzecie miejsce na podium w konkursie „Kulinarna Krajna” zdobyli seniorzy z Centrum Aktywizacji Seniorów z Piły. Ich popisowe danie to uszko z kaszą i barszczem czerwonym. W konkursie zorganizowanym przez LGD Krajna nad Notecią uczestniczyły także Koła Gospodyń Wiejskich z: Białośliwia, Dziembowa (gm. Kaczory), Luchowa (gm. Łobżenica), Kotunia (gm. Szydłowo) i ze Starego (gm. Wysoka). Było pysznie i świątecznie.